Webtentoonstelling

In het leven van de Europeanen in Nederlands-Indië neemt 'de krant' een zeer belangrijke plaats in. Indische journalisten zijn nauw betrokken bij maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in de kolonie. Vanaf circa 1900 participeren ze in de oprichting van politieke clubs en vakbonden, ze pleiten voor (beter) onderwijs en ageren tegen misstanden. Deze 'ethische politiek' is als het ware de motor van een snel opkomend Indonesisch nationalisme. Eind jaren twintig wordt de 'ethische politiek' losgelaten en er treedt een verrechtsing op in de Indisch-Nederlandse samenleving en pers.

Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) is de Nederlandstalige pers monddood. Na augustus 1945 krabbelt deze weer op, maar in een geheel andere samenleving. De verhoudingen tussen de onafhankelijke Republik Indonesia en Nederland verslechteren. In 1958 valt ook het doek voor de Nederlandstalige pers in Indonesië.

De Indische pers heeft veel markante journalisten en uitgevers voortgebracht, zoals P.A. Daum, Pieter Brooshooft, Henri Zentgraaff, Anton Lievegoed, Karel Zaalberg, Karel Wybrands en C.W. Wormser. Ook menig journalist uit Nederland beproeft er zijn geluk, zoals Herman Salomonson in de jaren twintig en Eddy Evenhuis en Hans Martinot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw.


© Alle, in de webtentoonstelling getoonde collectiestukken bevinden zich in de collecties van het Persmuseum en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) tenzij anders vermeld.

 

Periodes

1860-1905
1905-1930
1930-1942
1945-1958

Thema's

Vrouwen
Tijdschriften
Prenten
Werving!