Webtentoonstelling - Van verrechtsing naar oorlog, 1930-1942

Rond 1930 keert de Europese gemeenschap in IndiŽ zich naar binnen. De aardverschuivingen in de rest van de wereld, een ver-van-mijn-bedgebeuren voor menig Nederlander in IndiŽ, worden niet of nauwelijks onderkend als een bedreiging voor het eigen voortbestaan. De NSB wint in deze jaren aan populariteit.
Ook de Indisch-Nederlandse pers heeft haar kritische houding grotendeels afgeschud. Hoofdredacteuren die geen blad voor de mond nemen, zijn overleden, ontslagen of hebben de eer aan zichzelf gehouden. Toch ontbreekt het niet aan luizen in de pels. Zo wil het tijdschrift Kritiek en Opbouw, dat in 1938 het licht ziet, een tegenwicht bieden tegen de verrechtsing van de Indische samenleving en de onderdrukking van het Indonesisch nationalisme.
De jaren dertig worden ook gekenmerkt door een verregaande persconcentratie. In 1940 hebben drie 'heren' de belangrijkste dagbladen in handen.
De Japanse invasie in maart 1942 maakt een einde aan de Nederlandse overheersing en de Nederlandstalige pers wordt monddood gemaakt. IndonesiŽrs zien hun zo machtig gewaande meesters simpel aan de kant gezet.